Istanbul Street Food

Ce trebuie neaparat sa mananci cand esti in Istanbul?

In Istanbul exista o multime de vanzatori ambulanti, aproape la fiecare colt de strada, care vand tot felul de delicatese … orasul are o varietate culinara pe care o poti savura “la mana” atat ziua cat si seara.

Dar este sigur sa mananci de pe strada? Consumul de mancare stradala în Istanbul și Turcia este complet sigur și chiar recomandat. În Istanbul se elibereaza certificari și permise pentru vanzatorii stradali de alimente, iar acestia sunt supravegheați în mod constant. Va puteți bucura de delicatese de mâncare stradală turcească în Istanbul fără nicio grijă! Puteți identifica vânzătorii autorizați dupa numerele de certificare afisate pe carucioarele sau standurile lor.

Va poftesc sa descoperiti cele mai delicioase mancaruri in Istanbul.

Gustosul Balık Ekmek

A manca un balık ekmek proaspat facut, cunoscut sub numele de sandwich cu peste, este o experienta must have in Istanbul. Cei mai renumiti vanzatori servesc balık-ekmek de pe barci din Eminönü, langa Podul Galata. Acolo, sandwich-urile sunt incontestabil de ieftine. Un sandwich delicios umplut cu pește proaspat la gratar, salata, rosii si ceapa. S-ar putea să fii tentat sa te asezi în oricare dintre restaurantele de sub Podul Galata pentru a-l încerca. Sfatul meu este sa il cumpareri de aici si sa il savurezi alaturi de zeci de localnici si turisti.

Midye Dolma – midii umplute

Midiile umplute sunt mai mult o gustare decat o masa. Sunt scoici pe jumatate amestecate cu orez sau orez picant și servite cu un strop de suc de lamaie. Se servesc direct din tava zi și noapte.

Peste tot, vei vedea vanzatori stradali plimbandu-se cu cosuri uriase pline cu stridii umplute alaturi de felii proaspete de lamaie și servețele de hartie. Ei sunt regii mancarii stradale turcesti.

Poate nu esti adeptul mancarii pe strada din motive de siguranta, dar iti dau un pont: mananca acolo unde vezi si alți oameni ca mananca. 

Localnicii iubesc “street food-ul”. Mancarea asta pentru care este atat de faimos Istanbulul. Daca mancarea stradala este suficient de bun pentru ei, a fost cu siguranta foarte buna si pentru mine. Asa ca nu ezitati si încercati, va pot garanta ca o veti cere și pe urmatorea midie 😊.

Ortaköy Kumpir – O petrecere intr-un cartof copt

Kumpir este defapt un cartof copt si probabil ca te intrebi ce este atat de special la un cartof copt? Ei bine, asta pentru ca nu este atat de mult despre cartoful copt cat despre umpluturile care se contopesc in interior. 

Cand vine vorba de kumpir, piata Ortaköy este locul pentru a te rasfata cu acest fel de mancare faimos! Kumpir este disponibil în multe zone din Istanbul, dar acest cartier mic este renumit pentru el. Ortaköy este pe malului Bosforului, aproape de Podul Bosforului, un loc cu o priveliste uimitoare.

Un rand de mici chioscuri se întinde pe o strada pietonala pietruita din Ortaköy. Un cartof uriaș se ridică din cuptor, se pune într-o tava și apoi se taie în jumatate pe lungime. Untul și branza rasa se presara în cartoful pufos. Dupa ce se amestecarea bine, cartoful este pregatit sa va alegeți ce toppinguri mai doriti la el.

Vafe un desert delicios

In turcia, dar in special in Istanbul, vafa este vazută ca un desert delicios. De consumat in acelasi decor frumos de-a lungul Bosforului. Este servita cu o multitudine de toppinguri, sosuri dulci, fructe, nuci și bomboane. Trebuie sa recunosc ca vafele din Istanbul sunt unul dintre deserturile mele preferate.

Ce priveliste mai perfecta pentru a va bucura de kumpir sau de şirin waffle. Piata Ortaköy cu faimoasa sa moschee și Podul Bosfor. Plimbați-va prin aceasta mica zona savurand aceste specialitati. 

Baklava si un pahar de ceai

Se poate spune ca totul in Turcia incepe cu o ceașcă de ceai. Acesta este un simbol al ospitalitatii orientale, o urare de sanatate, un semn de afecțiune si respect. Incercati ceaiul autentic turcesc cu baklava. 

Sunt sigura ca ati mai gustat baklava in viata voastra, dar ati gustat-o in afara Turciei. Gustati baklavele adevarate la mama lor acasa si incercati cat mai multe feluri. Ocazie buna sa cumparati si suveniruri.

Sugiuc sau Pestil – desertul turcesc pe sfoara

Se prepara din diverse fructe uscate si nuci, care sunt prinse pe ata și muiate intr-un must de struguri dens. Arata ca un carnaț, dar este absolut delicios. Este un desert care merita incercat.

Sugiucul este un desert turcesc preparat înca din epoca medievala

The Döner Kebab

Kebab-ul iti vine imediat in minte când cineva aminteste de Turcia. Cuvântul döner se refera la carnea care se rotește pe un bat, poate fi pui, vită sau miel. De ce nu carne de porc? Pentru ca majoritatea turcilor sunt musulmani si nu mananca carne de porc. Carnea gatita se rade și se servește – de obicei într-un durum (wrap/lipie) sau jumatate de paine cu cartofi prajiți, salata, rosii, porumb, ceapa etc. Savurati un dürüm cu ayran (bautură de iaurt). Veti gasi aceasta gustare pe orice strada si la orice ora din zi si noapte.

Suc de rodie – proaspat stors

Standuri care vând suc de rodii proaspet (nar suyu) sunt la tot pasul in Istanbul. Un pic acrisor sucul, dar te revigoreaza foarte bine si are multe beneficii pentru organism. Pe Podul Galata sunt multe standuri de sucuri proaspete, iar tu alegi combinația ta preferata.

Știai ca oamenii din Turcia includ rodia în sarbatorile de Anul Nou? Când se apropie miezul nopții, ei iau o rodie și o zdrobesc de pământ.

Pentru o vacanta in Istanbul contacteaza echipa VivaTravel.

https://www.vivatravel.ro/agentie-turism/

„Life is a beautiful ride” VivaTravel!