Descopera Istanbul

 

Singurul oraș construit pe două continente: Europa și Asia, despartit de strâmtoarea Bosfor. Istanbulul este locul unde Estul întâlnește Vestul, unde două continente se unesc într-unul dintre cele mai incitante orașe din lume. Astăzi, populația sa este de peste 14 milioane de locuitori. Acest lucru face din Istanbul sa fie cel mai mare oraș din Turcia și unul dintre cele mai mari orașe din lume.

Turcii sunt una dintre cele mai ospitaliere națiuni pe care le-am întâlnit, iubesc turiștii.
Pentru a cunoaște cu adevărat Istanbulul iti recomand un sejur între 3 și 5 zile.

Dar mai întâi sa iti zic o povesteste amuzantă, care chiar si acum ma face să rad 😊. Voiam să traversez strada, dar nu pe zebra … ca altfel nu as fi avut o poveste de spus. Asteptam sa prind momentul potrivit pentru a trece o strada cu trafic intens din zona marelui bazar. Dupa cateva minute bune de asteptare din senin un barbat vine să mă întrebe “Vreti sa traversati?” am raspuns “da!”. Barbatul mi-a spus “va costa 5 $”. Uimita de raspunsul acestuia nici nu am apucat sa reactionez bine si acesta m-a si trecut strada 😊). In traficul acela nebunesc, literalmente precum Moise cand a despartit apa …. am trecut strada. Am fost socata cât de ușor am traversat strada “cu un profesionist”și cum turcul a făcut 20 $ in 30 de secunde de la mine si prietenii mei!

Te invit sa descoperi siturile sale culturale si religioase, mancarea, viata de zi cu zi, precum si viata de noapte!

Shopping in marele Bazar

Cel mai mare bazar si cel mai vechi bazar acoperit din lume. Cu peste 3.000 de magazine. Acesta se intinde pe 61 de străzi. Teoretic ai avea nevoie de trei zile pentru a vedea toate magazinele. Aloca-ti sa petreci in bazar în jur de două – trei ore și pregăteste-te să negociezi. Dragostea turcilor de a negocia, face parte din cultura lor.

Sfat pentru negociere: ofera întotdeauna jumătate din pretul afisat, deoarece la final veti seta pretul undeva la mijloc. Am venit acasa cu o pereche frumoasa de incaltaminte traditională din piele turceasca „çarık” lucrata manual. Am negociat de la 35 $ la 25 $ 😊 (cele rosii din imaginea de mai jos).

Noaptea în Piata Taksim

Începece plimbarea din Piata Taksim si mergi inspre Istiklal Caddesi (strada Independentei). Aceasta este o populara strada comerciala pietonala care se intinde pe 1,4 km. Strada gazduieste cafenele, restaurante, magazine de moda, galerii de arta, baruri, hoteluri, magazine de muzica, librarii si cluburi de noapte, tot ce crezi ca ai putea avea nevoie pentru o seara reusita se gaseste pe aceasta strada. Vacanta ta in Istanbul nu trebuie sa sa incheie fara a trai si aceasta experienta.

IMG_Istanbul

Comercianti mari sau mici stiu sa faca o afacere din orice. Va dau un exemplu: în acea seara a început sa ploua, evident m-am adapostit si astept sa se oprească ploaia. La doar cateva minute pe strada erau vanzatori ambulanti, care ghici ce?! Vindeau umbrele 😊))) Mi-am cumparat aceasta umbrela de lux cu 5 $ si am avut o seara minunata pe renumita strada.

The Blue Mosque
Moscheea Sultan Ahmed sau supranumită Moscheea Albastra datorita frumoaselor placi albastre care împodobesc peretii interiori. Este singura moschee din Istanbul cu șase minarete (sase este numărul maxim pe care il puteți avea într-o moschee).

Stiati ca Rugăciunea rituală se efectueaza de cinci ori pe zi? Iar in timpul orelor de rugaciune nu puteți vizita moscheea. Intrarea în moschei este gratuită, dar este obligatoriu sa va descaltati la intrare. Fetele, femeile trebuie să aiba capul și umerii acoperiți. 

La intrare se gasesc esarfe si puteti linistite vizita moscheea. Pentru Musulmani regulile sunt un pic mai stricte si anume ei trebuie sa fie în stare de puritate rituala, care se obține prin spălarea anumitor parți ale corpului, in general picioare, într-un mod și într-o ordine prestabilita.

Hagia Sophia

Biserica Sfintei Ințelepciuni (Hagia Sophia) a început ca o biserica bizantina, apoi a devenit moschee in timpul perioadei otomane si astăzi este un muzeu. Este fara indoiala o mare minune arhitecturala.

Știați că a fost cea mai mare biserică din lume aproximativ 900 de ani?

Basilica Cistern

Situat la aproximativ la 150m de Hagia Sofia, se află cel mai mare rezervor, bazin antic subteran de apa din Istanbul. Sunt cateva sute de astfel de bazine subterane in oras. Se ajunge la Basilica Cistern prin coborarea a 52 de trepte, iar tavanul este susținut de 336 de coloane cu o înalțime de 9 metri.

Una dintre trasaturile fascinante ale acestui bazin subteran o reprezinta sculpturile cap Medusa din epoca romana care susțin două dintre coloane.

Stiati ca peste 7.000 de sclavi au fost implicati in constructia acestui masiv bazin subteran?

O croazieră prin stramtoarea Bosfor și Marea Neagra 

Urcati la bordul unui mic vas pentru o croaziera pitorească pe stramtoarea Bosforului. Faimoasa intindere de apa care margineste doua continente. Veti trece pe langa obiective importante precum Palatului Dolmabahçe, Palatul Beylerbeyi, cel mai mare palat otoman, Turnul Galata, construit in anul 1348, precum si multe reședinte baroce otomane, restaurante si magazine. Asa ca pregătiți-va camera pentru multe, multe poze.

Pentru o vacanta cu mult zambet in Istanbul contacteaza echipa VivaTravel.

https://www.vivatravel.ro/agentie-turism/

Daca ti-a placut acest articol citeste si Istanbul Street Food 

https://www.vivatravel.ro/blog/istanbul-street-food/

„Life is a beautiful ride” VivaTravel!